28 Aralık 2014 Pazar

İngiltere için ucuz alışveriş rehberi burada

İngiltere’de bugüne kadar yaklaşık 6-7 şehir gezdim ve alışveriş konusunda hepsi için ortak sonuçlara vardım. İlk gidişimde yaptığım acemilikleri sizler de yapmayın diye paylaşmak istedim.

Öncelikle internet aramalarına “İngiltere’de Alışveriş“ yazınca ilk çıkan sonuçlarda en çok Londra’daki Harrods’tan yada Oxford Caddesindeki mağazalardan bahsediliyor. Sanki  turistlerin çoğu Harrods’taki markalardan yada diğer lüks mağazalardan alışveriş yapabilecekmiş gibi.. İşin aslı İngiltere’de bulunan pek çok mağaza ülkemizde de mevcut. Gerçek bir fiyat kıyaslaması yapıldığında kur farkından ötürü aynı ürün neredeyse iki ülkede de  aynı fiyata denk geliyor. Bu sebeple sakın burada bulabileceğiniz bir ürünü kendinize yük edip oralardan getirmeyin. Ortalama 1 haftalığına İngiltere’ye gidecek olan bir turistin özel indirim günlerine denk gelmesi ya da merkez bölgeler dışında bulunan mağazaları arayıp bulması düşük bir ihtimaldir. Bundan yola çıkarak vereceğim tavsiyeler herkese hitap edecektir diye düşünüyorum:


Alışveriş yapınca ben :)

1. Türkiye’de olmayan ve İngiltere’nin en büyük mağaza zincirlerinden birisi olan PRIMARK kesinlikle ucuz alışveriş için ilk adrestir. Mağaza içerisinde günlük kıyafetlerden  iç çamaşırına, ayakkabıdan ev tekstiline kadar aklınıza gelebilecek her şeyi bulmak mümkün. Mesela valiziniz havalimanında kaybolsa bu mağazaya girip valiz dahil her şeyi alıp çıkmak mümkündür J Fiyatları gerçekten çok uygun. Hediye alma işini bu mağazaya saklamanızda fayda var. İngiltere’nin neredeyse tüm şehirlerinde Primark bulunuyor.

Primark


2. Eşimle tesadüfen keşfettiğimiz POUNDLAND olmazsa olmazlardan. %90 her şeyin 1 pounda satıldığı bu mağazada yiyecek, içecek, çay-kahve, kozmetik , kişisel bakım, parti süsleri, elektronik aksesuarlar gibi pek çok şey var. Ürünler Türkiye ile kıyaslandığında gerçekten çok ama çok ucuza geliyor. Kasalarında ise her zaman uzuuuunca bir kuyruk var.

3. Kozmetik ve kişisel ihtiyaçlarınız için tabiiki de BOOTS!  Boots da ülkede neredeyse adım başı bulunuyor. İçinde pek çok kaliteli ve popüler marka barındırıyor. Ayrıca her zaman 3 al 2 öde ,  indirimli yada promosyonlu ürünler mevcut. Reyonlarda bunları mutlaka iyice inceleyin. Ayrıca Boots Card sahibi olarak başka avantajlardan da yararlanabilirsiniz.


Boots


4. TESCO ise buradaki bildiğiniz KİPA’dır. Kipa gibi büyük ve içinde her şey var. Bir küçük şişe suya servet ödemek turistlerin kaçınılmaz sonudur :) Bunu önlemek için köşe başlarındaki TESCO Express’lerden su ve günlük ihtiyaçlarınızı büfelere kıyasla çok çok ucuza karşılayabilirsiniz. İngiltere’nin meşhur sandviçlerini Tesco’lardan kahvaltı için alabilirsiniz.

5. TJ MAXX, NEW LOOK, FOREVER 21 mağazalarına da mutlaka uğrayın. Gerçekten uygun fiyatlı pek çok güzel ürün bulacaksınız.

6. Arkadaş çevrenizin istediği anahtarlık, magnet vs gibi şeyleri en işlek caddeden değil daha ara sokaktaki dükkanlardan yapın, fiyatlar daha uygun oluyor genelde.

7. Siz o ülkenin vatandaşı olmadığınız için herşeye vergi ödemek zorunda değilsiniz. TAX REFUND almak için alışveriş yaptığınız mağazalardan form isteyin. 50 pound üzerindeki alışverişleriniz için havalimanında ülkeden ayrılmadan MONEY CORP’a bu formları teslim edip, onay almalısınız. Bir miktar kesintiden sonra verginiz kredi kartına ya da nakit olarak iade ediliyor. Ayrıca görevli size satın aldığınız ürünleri valizinde ülkeden çıkartıyorsunuz değil mi diye sorabilir. Bu soruya evet demelisiniz. :)


1 Poundun 3,88 Türk Lirasına eşit olduğu şu günlerde İngiltere’deki hayat bize göre çok çok pahalı. Gitmeden evvel zaten uçak bileti, vize, otel derken epey bir masrafa giriyoruz.  Oradaki masrafları ne kadar aza indirirsek o kadar iyi olur diye düşünüyorum. Umarım işinize yarar, iyi alışverişler!!

3 yorum :